Circulaire economie: de bal gaat rollen!
oktober 3, 2016
Vernieuwing in de rol van de overheid
oktober 24, 2016

Friesland van de toekomst

Wat zijn de reeds bestaande kwaliteiten van de provincie Friesland en hoe kunnen deze worden versterkt? En, wat moet er worden georganiseerd om deze in toekomst-gerichte planning optimaal te benutten? Over deze vragen heb ik deze zomer als Jonge Ontwerper binnen het Atelier Omgevingsvisie Friesland meegedacht. Gewapend met pen, papier en nieuwsgierigheid probeerden we samen, in een team van ontwerpers, bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties, de belangrijkste thema’s voor het Friesland van de toekomst boven tafel te krijgen.

Twee thema’safbeelding-blog-katherine-fryslan-2
Twee daarvan bleken het gebruik van historische monumenten en innovatie te zijn. Friesland telt veel monumenten, waarvan een deel leeg staat of toe is aan een nieuwe bestemming. Ook kent ze tal van initiatieven voor duurzame energie van uiteenlopende initiatiefnemers, zowel publiek als privaat. Kunnen de bestaande monumenten worden gebruikt als verhalenvertellers voor toekomstige innovatie? Aan de hand van deze vraag hebben we een scenario voor de toekomst verbeeld: het hergebruik van Friese monumenten als locatie voor nieuwe duurzame technieken, zoals innovatieve bouwsystemen en geothermie.

Dankzij het combineren van de twee thema’s krijgen beide vraagstukken een passende oplossing: historische monumenten bieden de ruimte voor het ontwikkelen van de technologie van de toekomst. De cultuurhistorie, die nu al een belangrijke plaats in de Friese economie inneemt, krijgt hierdoor een extra dimensie, terwijl nieuwe samenwerkingsverbanden tussen boeren, zzp’ers en innovatieve bedrijven tot stand komen.

Vervolg
Om dit scenario werkelijkheid te maken heeft de provincie zeker nog werk te verrichten, met name wat betreft haar rol in het opstarten van een dergelijke constructie. Als eerste aanzet adviseerden we de provincie ondernemers te verleiden om in erfgoed te investeren door het verstrekken van kennis, ruimte in de regelgeving en subsidies. Met het team kijk ik ernaar uit te zien hoe dit proces de komende tijd vorm krijgt, oftewel: hoe de samensmelting van historie en vernieuwing het Friese landschap van de toekomst zal versterken.

Het rapport van het Atelier kun je hier downloaden.

– Katherine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *