Ontwikkel je in twee jaar tot de adviseur van de toekomst!
november 22, 2016
De Nieuwe Voorhoede supporter van Wij Maken Nederland
maart 7, 2017

Hackaton à la ruimtelijke ontwikkeling

Sinds kort bestaat er een nieuw werkwoord in het vocabulaire van de ruimtelijke ontwikkeling: hacken. Bij het horen van dit woord denk je in eerste instantie misschien aan een zaal vol programmeurs, driftig tikkend en koffiedrinkend achter hun computers, bedolven onder een berg van kabels. Bij de hackaton Redesign the Netherlands in 48 hours in Eindhoven waren niet alleen programmeurs aanwezig, maar de geest van ‘iets maken’ hing toch in de lucht. Een combinatie van geeltjes, een opgave voor de Omgevingswet en jonge enthousiastelingen vanuit het ruimtelijk domein resulteerde in een hackaton à la ruimtelijke ontwikkeling. Kijken naar Nederland vanuit een integrale strategie, gebaseerd op externe expertise en samenwerking.  

Zeker in een land waarin over ieder onderdeel van de ruimtelijke omgeving integraal wordt nagedacht, vraagt ons vak om dat woord: samenwerking. Zelfs zoveel, dat samenwerken niet alleen een van de meest gebruikte werkwoorden is, maar zijn betekenis deels begint te verliezen. Samenwerken is een mooie term en ongetwijfeld nodig, maar het levert weinig op als bijvoorbeeld een factor als tempo ontbreekt en het een maand duurt voordat je alle partijen hebt opgetrommeld. Maar wat als je niet alleen samen zou kunnen werken, maar samen een idee zou bedenken, uitwerken, iets maken, presenteren en uitvoeren? En dat dan ook nog in 48 uur!

Interactieve app

Bij de hackaton in Eindhoven werden verschillende mogelijkheden van samenwerken volop ingezet. De Nieuwe Voorhoedespelers Bastiaan en Katherine hebben met twee anderen (een programmeur en een stedenbouwkundige) het idee urDNA van concept naar prototype gebracht. urDNA is een interactieve app dat in wijken kan worden neergezet en waarmee mensen direct vragen over de beleving van hun omgeving kunnen beantwoorden. In plaats van een enquête of een inspraakavond zijn bewoners hierdoor continu betrokken bij hun omgeving (stay tuned voor meer over ons prototype!).hackaton

Zelf meemaken

In zo’n sprint van twee dagen merk je niet alleen wat er mogelijk is qua tijd, maar ook de resultaten die je kunt bereiken met een echte integrale aanpak. Door op een leuke en effectieve manier samen te werken bereik je snel resultaten. Een resultaat wat je van te voren niet had durven dromen! Wil jij ook kennis maken met deze manier van werken? Houd dan de website van De Nieuwe Voorhoede in de gaten. Begin volgend jaar organiseert De Nieuwe Voorhoede zelf een mini-hackaton. Zorg dat je daar bij bent!

Wil jij net als onze Voorhoeders werken aan innovatieve projecten zoals urDNA? Dat kan! Kom naar de Velddag op 9 december en kom te weten wat De Nieuwe Voorhoede jou te bieden heeft! Meer informatie over deze dag lees je hier.

-Katherine & Bastiaan

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *