Friesland van de toekomst
oktober 17, 2016
Ontwikkel je in twee jaar tot de adviseur van de toekomst!
november 22, 2016

Vernieuwing in de rol van de overheid

Binnen mijn opdracht bij de gemeente Alphen aan den Rijn ben ik betrokken bij diva. Diva is de afkorting van De inspiratie van Alphen, een initiatief naar de nieuwe rol van de gemeente. Niet meer het zelf ontwikkelen van locaties en initiatieven, maar het faciliteren en stimuleren van burgers en ondernemers om ontwikkelingen mogelijk te maken. Gelet op de Omgevingswet is dit een proces wat aandacht verdiend en wat zeer zeker met vallen en opstaan gaat. Dit roept vragen op hoe je als gemeente je rol ziet. Tot op welk niveau kan je als gemeente een ondernemer helpen om zijn of haar idee te realiseren, hoeveel gemeenschapstijd mag daar in geïnvesteerd worden? Zaken waar niet direct een antwoord op is, maar waarmee we in Alphen aan den Rijn de veranderende rol van de overheid handen en voeten geven.

Het faciliteren van ondernemers, leuke initiatieven mede mogelijk te maken en zo samen het Alphen van de toekomst vormgeven. Zo stond diva begin oktober op de Alphense ondernemers dag ‘Boost your Business’, om ondernemers uit hun comfortzone te halen en op zoek te laten gaan naar een nieuwe business.

Verbinden
Concreet doet diva dit door wekelijks met initiatiefnemers en ambtenaren vanuit verschillende afdelingen bij elkaar te komen om een podium te bieden. We verbinden netwerken aan elkaar ondersteunen creatieve initiatieven. Dit leidt er bijvoorbeeld toe dat er wordt gewerkt aan een leerfabriek waar moeilijk lerende jongeren ervaring op kunnen doen en certificaten kunnen halen. Als pilot worden volgende maand rond de 1000 chocoladeletters verpakt en verkocht. Om zo jongeren op een andere manier te laten leren, gemeentelijk vastgoed te gebruiken en als gemeente te leren van dit proces en in deze nieuwe rol. Alphen aan den Rijn leert en ervaart op deze manier de nieuwe rol van de overheid. Nog belangrijker, Alphen probeert de taal van ondernemers te spreken en zo samen de stad te maken. Hoe doe je dat je eigen gemeente?

Nieuwsgierig geworden hoe Alphen aan den Rijn dit concreet aanpakt? Kom op 10 november naar de Creatieve Campus op de Werf en ervaar de vernieuwing!

– Bastiaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *